torstai 17. elokuuta 2017

Pintamateriaalimietintää - sisäkatto ja lattia

Pintamateriaalivalinnat alkavat olla ajankohtaisia asioita taloprojektissamme. Tällä hetkellä ei ole sisäseiniäkään vielä pystyssä, mutta emme voi tehdä edes muuta kuin suunnitella kotia ja antaa ammattimiesten rakentaa meille taloa.

Ajatuksena on ajaton, raikas ja lämmin koti. Kestäviä materiaaleja, helppohoitoisuutta ja iloa silmälle.

Pinterestiä ja blogeja on tullut selattua aika tavalla. Kaupoissa on kierrelty ja etsitty parhaimpia vaihtoehtoja. Vaikea silti vielä tilata mitään (kun ei ole edes varastotilaa missään), joten kaikki on vielä auki.

Sisäkatto

Olohuone-keittiö-ruokailutila + eteinen minua kiinnostaa vinoon kattoon kaunis rimakatto. Olen tarjouksia kysellyt muutamalta firmalta, vielä osa on saamatta. Laskeskelin että tuohon tilaan menisi noin 1200 jm rimaa, joka olisi 45 mm leveää ja välit 15 mm. Materiaalina joko koivu tai mänty. Lakattuna tai käsittelemättömänä (ja itse sitten lakaten).

Kuva: Jopera-kodit 


Kilpailuttakaa hinnat kaikesta!!

Nyt hintaehdotukset esim. mäntyrimalle ovat 1 € - 1,6 € /jm. Järkyttävä ero hinnoissa, konkreettisesti kallein on 700 € kalliimpi kuin halvin. Kaikki tarjoukset eivät ole vielä tulleet. Onko ehdotuksia mistä kannattaisi kysyä? Tuo halvin on itseasiassa meitä lähinnä oleva, joten rahtikin on halvin...

Kodinhoitohuoneen, vessojen ja saunarakennuksen kattomateriaaliksi mietin myös jotain puuta, ehkä paneelia kuitenkin mieluummin kuin rimaa. Rimakatto on vähän turhan tyyris vaihtoehto joka huoneeseen eikä se nyt taida ihan vessaan sopia.

Makuuhuoneiden sisäkatot on vielä aivan auki ajatuksen tasolla. Voisimme miettiä esim. tasoitetta ja ruiskutettavaa materiaalia - menisi samalla kuin kaikki seinätkin. Tai sitten se valkoinen mdf-paneeli on myös ollut mielessä. Täytyy säästää ja kaikkialle ei vaan saada puuta laitettua.

Lattia

Lattiamateriaalimietinnöissä meillä on tärkeimpinä kriteereinä olleet helppohoitoisuus, kestävyys, lämpö ja hiljaisuus emmekä halua liukkautta. Kalanruotoinen tammiparkettilattia olisi upea näky, mutta valitettavasti perheemme tämänhetkinen koostumus ei sovellu parkettilattian kanssa yhteen. Meillä on iso koira, kissoja ja pieniä lapsia.

Laattalattia on hieman liian kova materiaali. Haluan pehmeyttä ja lämpöä kotiini. Olisi kyllä kestävä lattia (ellei laatta halkea) ja saisin vaikka sen kalanruotoisen "puunnäköisen" lattian.

Laminaatteja saa vaikka minkälaisia ja tämänhetkisessä asunnossamme on todella upea laminaatti! Voisin viedä tämän mennessäni! Mutta laminaatti on hieman liukas, hieman kylmä, hieman kopiseva. Hintahaitari on valtava ja löytyy kyllä kaikenlaista. Iso miinus laminaatissa on huono kosteudenkestävyys. Reunat alkavat helposti repsottaa jos pääsee kosteutta lattialle.

Olemme näillä näkymin päätyneet meidän kaikkien kriteerien vuoksi tähän uudelleen muotiin pompsahtaneeseen muovilattiaan, eli nykyaikaisemmin vinyylilankkuun. Sen helppo asennus on mukava lisäbonus!

Minua viehättää erityisesti Tarkettin Starfloor Click 55 Contemporary Oak Natural -väriset isohkot "lankut". Sen leveys on 240.5 mm ja pituus 1491.0 mm. Hintahaitaria olen tälle saanut 28,50 - 39,90 € /m2. Tarvitsemme tätä noin 115 m2. Joten tässäkin halvin on 1200 e halvempi kuin kallein.



Kodinhoitohuoneeseen tulee 10 x10 cm laatat, vessaan tulee 5 x 5 cm laatat ja pesuhuoneeseen/saunatupaan 60 x 60 cm laatat. Ykkösvaihtoehtona on tällä hetkellä ollut La Fenicen Arkistar Silver mid. Siinä on kauniita harmaan sävyjä yhdistettynä hieman lämpimään beigeen. Taitaa olla siis greigeä väriä. Näistä olen vasta alustavasti kysellyt hintoja.
Lattialla edessä 5x5 mosaiikkilaatat, taustalla isoja laattoja. Oikealla mahdollinen valkoinen laattavaihtoehto seiniin.


Näistä alla olevista myyntikuvista ei oikein välity laattojen kauneus.



3 kommenttia:

  1. Peukkua rimakatolle! Olette varmaan meidänkin blogiin jo eksyneet rimakaton perässä, mutta se on kyllä edelleen suosikkijuttujani koko suht valmiissa talossamme ja oli ehdottomasti tekovaivansa arvoinen. Meille sormijatketut ja valmiiksi sävylakatut 21x45 mäntyrimat tulivat Arolan Höyläämöltä juurikin tuohon hintahaarukkasi ylälaitaan per metri, mutta se oli kyllä halvin meidän saamamme tarjous tuosta vähän paksummasta ja valmiiksi käsitellystä rimasta... Ja meillähän on rimakatto vinokattoisen oleskelupäädyn lisäksi myös siellä vessassa, kun rimaa jäi juuri sopivasti yli. Hienosti sopii mielestäni sinnekin. :) Pesutiloissa on sitten lämpöhaapapaneelia ja eteisissä ja makkareissa juurikin valkoista mdf:ää osin säästösyistä, mutta en kyllä koko taloa olisi rimakatolla laittanut muutenkaan... http://tummaapuuta.blogspot.fi/search/label/rimakatto

    Vinyylilankullekin suositukset parin kuukauden asumisen perusteella, mutta tasoitukset kannattaa tehdä vinyylin alle sitten viimeisen päälle. Meillä huomaa nyt parissa kohdassa keskilattialla, että ohut vinyylilankku painuu hieman jalan alla tai on hiukan harjanteella. Mielestäni makkareiden parketti oli ehkä mukavampaa asentaakin kuin vinyylilankku, joita sai vääntää mattopuukolla leikkaamisen jälkeen vielä tosissaan poikki. Vaikkei kumpikaan toki vaikeaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! Olen todellakin eksynyt teidänkin blogiin useammankin kertaa jo! Upea tuo vino katto! Ja todellakin - teillähän on vessassa myös rimaa. Näyttää kyllä hyvältä sielläkin! Täytyy miettiä josko jää sopivasti yli rimoja joita voisi hyödyntää vaikka vessassa. Rimakatto sopii minusta parhaiten juuri vinoon/korkeaan kattoon.

      Laitoin kyselyä myös Arolalle, mutta sieltä ei ole tullut mitään vastausta vielä. Tuo halvin rimahinta on käsittelemättömälle hiotulle männylle (ja on tuossa 3,5 km päässä meiltä). Olisipahan sitten taas sudittavaa/ruiskutettavaa itsellä.

      Eilen tuli pitkästä aikaa kierrettyä oikein kaupoissa. Katseltiin eri puupaneeleja juuri kattomateriaaliksi ja saunastakin vähän haaveiltiin. Kyllä leppä ja haapa vaan ovat kauniita, tavallisina ja lämpöpuina. Eksoottisemmat puut jäävät kyllä pois laskuista hinnan vuoksi.

      Täytyykin syynätä tuo lattiatasoitus sitten kunnolla. Tiedän miten paljon se ottaisi päähän (erityisesti miestä), jos on kuprulla. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Erittäin hieno kattorima tuossa kuvassa! Hyvä vinkki tuo kilpailuttaminen, varmasti voi hinnat vaihdella sekä myös hyvä tarkistaa mitä kuuluu urakkaan. Inspiraatiota näistä kyllä saa.
    https://www.parkanonlista.fi/projektivalmistus/

    VastaaPoista