perjantai 1. joulukuuta 2017

Saunan suunnittelua

Alussa meillä oli mielessä puunvärinen sauna. Ehkä tummahkoa puuta - leppää tai lämpöhaapaa. Sormipaneeli on kiehtonut ajatuksena. Mutta tässä kevään, kesän ja syksyn muuttuessa talveksi on ajatukset muuttuneet aavistuksen eri suuntaan. Kaikenlaisia saunoja sitä on tullutkin selattua ja itseä on kyllä ihastuttanut eniten tummat saunat. Jopa ihan täysin mustat ja "nokiset". Mitään savusaunaa ei meidän sähkösaunasta voi saada. Mutta jotain tunnelmaa kuitenkin.

Millaisia saunoja teille on tulossa tai tehty? Mitä olette kokeneet tarpeelliseksi ja mikä oli turhaa?

Ylälauteet vastakkain ja yhtenäinen alalaude. Iki-pilari ikkunan alla ja kiviseinämä kiukaan takana tulossa meillekin! (Kuvan lähde?)


Ajatuksena on laittaa kuusipaneelia mahdollisimman leveänä seinille ja kattoon ja käsitellä se pikimustaksi. Saunan lauteet ovat näillä näkymin leveää lämpöhaapaa. Samaa lämpöhaapaa (120 leveänä) on sitten pesuhuoneen katossa paneelina. Sekä esim. vessojen ja kodinhoitohuoneen katossa on sama paneeli.

Kaunista seinää ja tumman puun lämpöä. Kuvan lähde?
Tumma sauna on tunnelmaltaan minusta täydellinen. Varsinkin kun meillä on "pihasauna", niin ei sinne oikein sovi moderni valkoinen/vaalea sauna. Puukiuas tekisi siitä vielä täydellisen, mutta sitä ei nyt ole, eikä hetkeen ole tulossa. Mahdollisuus sille on kuitenkin, koska rakensimme sen vuoksi kiviseinät saunaan. Sähkösauna kylläkin antaa paremmin tilaa lauteille ja se on meille tällä hetkellä nyt parempi vaihtoehto. Vaaleutta meille tulee kylläkin heti pesuhuoneen puolella, koska pesutilan seinät ovat valkoiset ja lattia betoninharmaa.

Upea kelluva ylälaude. Kuva: Etuovi.com


Kiuas on IKI-kiukaan pilari 10 kW. Tämä itseasiassa jo odottelee isoveljen huoneessa laatikossaan. Tuli hyvä tarjous vastaan, joten piti se sitten ostaa jo!

Kuva: Iki-kiuas
Valaistusasiat ovat vielä ihan kesken. Sähköjä on kyllä vedetty saunaan, joten kummankin lauteen alle on tulossa pistorasiat valoja varten. Olisiko kattoon tähtitaivas kiva? Vai selkänojien taakse? Miten saisi alalauteesta järkevän yhtenäisen, ilman että siivous vaikeutuu kovasti...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti