torstai 23. maaliskuuta 2017

Keittiösuunnittelu

Aikamoista mietintää, pähkäilyä ja ahdistusta ollut nyt kuukauden verran. Olemme käyneet muutamissa keittiöliikkeissä katselemassa ja suunnittelemassa: Puustelli, Topi-Keittiö, Kvik, Puuvaja ja Keittiömaailma. Enempään ei ole riittänyt aika eikä mielenkiinto. On ollut virkistävää saada ajatuksia eri firmojen suunnittelijoilta ja osa on kivasti kyseenalaistanutkin ajatuksiamme. Joten ajatuksia on tuuletettu, kierrätetty ja käännetty ympäri.

Kuva vain osviittana talopaketin pohjalta, ei sellainen mikä siitä oikeasti on tulossa.


Keittiöömme on tulossa korkea komeroseinä (n. 3,6 m pitkä) ja saareke (2,8-3 m pitkä, 1,2 m leveä). Värimaailmana olemme miettineet valkoista ja vaaleaa puuta (vaalea tammi tai koivu). Komeroseinään on tulossa jk+pk, uuni- ja mikrokaapit vierekkäin sekä aamiaiskaappi (yleisimmin käytetyt sähkölaitteet sinne). Saarekkeeseen tulee liesitaso ja liesituuletin, allas, kuivauslaatikko sekä  astianpesukone.

Olemme budjetoineet keittiön kaapistoihin n. 10 000 e ja jokainen suunnitelma on jäänyt mukavasti hieman alle sen. Taso on budjetoitu erikseen ja se hieman vielä mietinnässä. Kodinkoneille on myös oma budjettinsa.

Ihastuimme Puuvajassa yhteen aivan upeaan viiluoveen. Se viiluovi sekä palvelun laatu todennäköisesti ratkaisevat tämän keittiövalmistajavalinnan. Hinnassa ei ole paljoa eroa. Osa keittiöliikkeistä tarjoaa hyvin joustavasti esim. mittoja ja ymmärtää perfektionistista luonnettamme (esteettisyys ja käytännöllisyys tulee kulkea käsi kädessä), osa taas on hyvinkin kankea ehdotuksissaan eikä esim. saarekkeen korkeutta pysty madaltamaan "helposti". Meillä on tasokorkeus nyt 92 cm ja se on minulle aivan liian korkealla (olkapää kipuilee ja kädet väsyvät).

Puuvajan suunnitelma

Kodinkonevalinnat

Kodinkoneista olemme ajatelleet, että meille tulee todennäköisimmin valkoinen Festivo 120 kylmiö-pakastin. Meillä on nyt 2 m korkea jääkaappi ja se on ihanan tilava. Tuo on sitten vielä tilavampi kun on myös leveyttä enempi ja erikseen vielä 0-kaappi lihoille ja erillinen vihanneslaatikko. Pakastin ei joka tapauksessa riitä meidän käytössämme, joten meille tulee jossain vaiheessa erillinen pakastin lihoja, marjoja ja sieniä varten. Hinta on kuitenkin aikamoinen, joten asiaa täytyy miettiä vielä hetki. Käyttökokemukset ovat olleet positiivisia niiltä joilla Festivo on. Hinnat ovat muuten nousemassa aika tavalla toukokuussa, joten tämä täytyy päättää kuukaudessa.

Liesituuletin on aiheuttanut päänvaivaa. Tila on sekä korkea että vino. Keittiön korkeimmalta kohtaa korkeutta on 3,3 m ja matalimmalta 2,7 m. Katosta riippuva liesituuletin ei ole järkevä meidän tilaamme. Joten liesituuletin pitää asentaa saarekkeeseen. Saarekkeesta nouseva liesituuletin on hyvinkin mietinnässä. Mutta siinä ilmeisesti imuteho ei ole paras mahdollinen. Lisäksi liesituulettimen nappulat ovat epäkäytännöllisesti tuulettimen päällä, joten sinne pitää kurotella mahdollisesti kuuman lieden yli halutessasi sulkea sen tai säätää sen imutehoa. Toinen vaihtoehto on Bora Basic (Savo).

Uunina haluaisin täyshöyryuunin, mutta onko se hintansa arvoinen? Näidenkin hinnat ovat n. 2000 euron luokkaa. Lisäksi eri malleja on jonkin verran, joten asia on hankala päättää.

Mikron haluaisin yhdistelmänä, joten voisin käyttää sitä myös uunina tarvittaessa. Teen välillä paljonkin ruokaa (esim. jouluna tulee lähisuku meille syömään) ja leivon usein, joten kahden lämpötilan ruoat tulisivat samaan aikaan tehtyä.

Astianpesukone on harmittanut minua, koska menetän ihanan ergonomisen korotetun astianpesukoneen. AEG on kuitenkin tuonut nyt integroitavan astianpesukoneen, jossa on nostettava alakori helpottamaan tyhjennystä ja täyttöä. Tämä olisi kompromissi, mutta hintava ominaisuus sekin. Tätäkin mietimme vielä kovin.

Laura


2 kommenttia:

  1. Liesituulettimista hyvä huomio tuo kurottelu. Meille on tulossa tuo tasosta ylösnouseva malli (Boraa en halua, kun sitten ei mahdu tarpeeksi kattiloita) ja 90cm leveä induktiotaso joka on taas normaalia kapeampi mutta pitääköhän tässä lähteä vielä mittailemaan miten hyvin tuulettimen säätimiin ylettyy...
    Yhdistelmämikrosta vielä että se on sitten vastusten vuoksi työläs puhdistettava. Mekin sitä pari päivää pohdiskeltiin vaihtoehtona mutta enemmän on itse mikrolla käyttöä, kuin kahdella uunilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli alun perin kapea ja pitkä induktiotaso sekä tasosta nouseva liesituuletin mielessä. Niitä malleja ei vaan ole kovinkaan paljoa ja hinta tietty nousee aina. Samaten se aukko siinä tasossa on sitten se mikä se on, joten standardimittainen olisi parempi. Vaikea miettiä.
      Meille meidän keittiösuunnittelija ehdotti Wittin uutta liesituuletin-induktioliesitaso -yhdistelmää. Se on tulossa kesällä markkinoille ja on minun silmään paljon nätimpi kuin Bora.

      Hyvä tietää tosta puhdistettavuudesta. Täytyykin selvittää asiaa. Meille kaksi uunia olisi kyllä ihan kivakin asia. Esim. nyt pääsiäisenä kun tein taas isommalle porukalle ruokaa ja olisi kiva jos ne hiilarit ja protskut tulisi samaan aikaan valmiiksi :) Mutta kyllähän sillä yhdelläkin pärjää!

      Poista